I See Red

21/11/2015 //

Som de fleste av mine venner vet, er jeg en ganske ihuga fan av Crowded House. Før Neil Finn startet Crowded House var han dog med i Split Enz, kunstpopbandet til hans storebror Tim og noen av hans studiekamerater. Neil ble med i bandet halvveis uti, og endte opp med å skrive fler av de største slagerne deres: I See You, One Step Ahead og ikke minst Message To My Girl, som like gjerne kunne vært på en av utgivelsene til Crowded House.

Split Enz fortjener så mye mer enn å bare være kjent for å være rullebanen til Neil. Brødrene Finn er gudsbenådede talenter, men Tim har nok et mer avantgardistisk lynne enn lillebroren. (Ikke at Split Enz var kun hans prosjekt, men i følge det jeg har lest, var det mye gjennomtrekk, og han var en av de få konstantene. Det førte til at Split Enz, iallfall i sine tidlige år, var en langt særere greie enn hva noen av dem fikk til senere.

Spilt Enz var kunstudenter og frie sjeler. De var også fra New Zealand, som ligger langt fra det meste, selv Australia, som skal være nærmeste nabo. Tim Finn ville senere beskrive det som «The tyranny of distance», og satte med en kort og presis strofe ord på fjernhetsfølelsen de fleste jeg kjenner fra «Down under» har følt på i sitt liv.

Om dette egentlig hadde så mye å si for den musikalske utviklingen til bandet er selvfølgelig vanskelig å si, men samtidig har jeg alltid innbilt meg at det er en slags lengsel i musikken fra de breddegrader.

Arrangementene til Split Enz er ofte snurrige, til tider med et lite kabaret-aktig preg over seg, men i bunnen ligger det alltid en nydelig melodi. I See Red er en relativt streit rocklåt til Split Enz å være, men det svinger jo bra, og rent estetisk minner videoen om noe Peter Jackson kunne snekret sammen i sine tidlige år.

Spilt Enz brøt opp i 1984, men har jobbet sammen i flere konfigurasjoner siden den tid. Bandet ble senest gjenforent i 2009, dessverre uten trommis Paul Hester, som tok sitt eget liv i 2005 etter å ha slitt med depresjon i årevis.